1 § Yleiset kilpailumääräykset
Turnauksen tulokset toimitetaan kansalliseen SELO-laskentaan nopean shakin kertoimella 0,3 (yli 2300-lukuisilla kertoimella 0,1) sekä FIDEn nopean shakin laskentaan.
Myöhästymisaika kierrokselta on 10 minuuttia.
Kilpailussa nopean shakin liitteen ohjeisto A4 ei ole voimassa, vaan menetellään ohjeiston A5 mukaisesti.
2 § Aikataulu
Osanoton varmistus: 9.45–10.30
1. kierros: 11.00
2. kierros: 11.50
3. kierros: 12.40
4. kierros: 13.30
Lounastauko: 14.15–15.20
5. kierros: 15.20
6. kierros: 16.10
7. kierros: 17.00
8. kierros: 17.50
9. kierros: 18.40
Palkintojen jako heti kilpailun päätyttyä.
3 § Kilpailutoimikunta
Kilpailun johtaja: KT Lauri Hagelberg
Päätuomari: KvT Eetu Tiiva
Apulaispäätuomari: KT Lauri Hagelberg
Muut tuomarit: KT Samuli Valkama
Muut toimihenkilöt:
Kilpailutoimikuntaa voidaan täydentää.
4 § Parien määrittäminen ja kilpailujärjestelmä
Kilpailu pelataan yksipäiväisenä yhdeksän (9) kierroksen vajaakierroskilpailuna yhdessä ryhmässä.
5 § Peliaika ja pöytäkirjanpito
Peliaika on 15 minuuttia ja 5 sekuntia lisäaikaa joka siirrosta. Pöytäkirjan pitäminen on vapaaehtoista.
6 § Matkapuhelimista ja muista elektronisista laitteista
Shakin sääntöjen mukaisesti pelaajilla ei saa olla pelihuoneistossa matkapuhelinta tai muuta elektronista laitetta, jota tuomari ei ole hyväksynyt. Tämän vuoksi pelaajien on jätettävä matkapuhelimensa ja muut elektroniset laitteensa järjestäjien osoittamaan keräyspisteeseen pelin ajaksi. Vaihtoehtoisesti laitteen voi jättää tuomatta pelihuoneistoon.
Mikäli pelaajalla havaitaan tai pelaaja käyttää matkapuhelinta tai muuta elektronista laitetta pelin kestäessä ilman tuomarin lupaa, kesken oleva peli tuomitaan poikkeuksetta häviöksi.
Matkapuhelimien ja muiden elektronisten laitteiden käyttäminen pelitilassa on kiellettyä ilman tuomarin suostumusta. Tämä koskee myös katsojia ja pelinsä päättäneitä pelaajia.
7 § Pelaajien käyttäytyminen
Kilpailuhuoneistossa on noudatettava hiljaisuutta. Pelien analysointi tms. on sallittu vain kahvio- ja analyysitiloissa. Matkapuhelimien ja muiden elektronisten laitteiden käyttö pelitilassa on kiellettyä ilman tuomarin lupaa. Laudan ääressä syöminen on kielletty.
8 § Vertailut
Vertailut ovat SM-kilpailumääräysten mukaisesti seuraavat:
1. Buchholz (no cut)
2. Sonneborn-Berger
3. Keskinäinen peli
4. Voittojen määrä (pelaamattomat pelit lasketaan mukaan)
5. Kumulatiivinen vertailu (FIDE Tiebreak)
Yleisen ja naisten sarjan Suomen mestaruudesta pelataan kuitenkin uusinta tasapisteissä olevien kesken. Uusintojen toteuttamisesta säädetään tarkemmin seuraavassa kohdassa.
9 § Uusintapeleistä
Uusinnassa pelataan ensin vaihtovärein kaksi peliä pikashakkia miettimisajalla 5 min + 3 s/siirto noudattaen FIDEn pikashakkisääntöjä.
Mikäli tilanne on pikashakkipelien jälkeen tasan, pelataan Armageddon-peli, jossa valkeilla pelaavan miettimisaika on 6 minuuttia ja mustilla pelaavan 5 minuuttia, mutta mustilla pelaavalle riittää tasapeli mestaruuden voittamiseksi. Armageddon-pelissä noudatetaan FIDEn pikashakkisääntöjä.
Mahdollisissa useamman pelaajan välisissä uusinnoissa menetellään seuraavasti:
Jos kolme (tai useampi) parasta pelaajaa päätyy samaan pistemäärään, he pelaavat ensin yksinkertaisen uusinnan miettimisajalla 5 min + 3 s/siirto.
Jos uusijoita on viisi tai enemmän, tuomarit ratkaisevat uusintojen yksityiskohdat. Mahdollinen teoreettinen tilanne tällöin kerrotaan ennen päätöskierroksen alkamista kirjallisella ilmoituksella tulospalvelun yhteyteen (pelitilan seinällä).
Alla esimerkkejä useamman pelaajan uusinnan ratkaisemisesta:
Jos uusinnassa saadaan ratkaisu mestaruudesta pistein 2 – 1 – 0 tai 1½ – 1 – ½, saadaan samalla ratkaisu toisesta ja kolmannesta sijasta (= myös neljän pelaajan uusinnoissa jne.).
Jos tulos on 1½ – 1½ – 0, on kolmanneksi jäänyt eliminoitu, ja hänen lopullinen sijoituksensa on kolmas. Kaksi parasta pelaa vaihtovärein pikashakkia FIDEn pikashakkisäännöillä miettimisajalla 3 min + 2 s/siirto. Mikäli nämä pelit menevät tasan, mestaruus ratkaistaan edellä kuvatulla Armageddon-pelillä.
Jos ensimmäisen uusintakierroksen tulos on 2 – ½ – ½, eli toinen ja kolmas ovat pelanneet tasan keskenään, on voittaja selvitetty. Toinen ja kolmas sija määräytyvät alkuperäisen turnauksen muiden vertailujen perusteella.
Jos tulos on 1 – 1 – 1, jatketaan pikashakkia miettimisajalla 3 min + 2 s/siirto, alkaen yhdellä kolmen pelaajan kierroksella. Mikäli kolmas pelaaja eliminoituu pikashakkivaiheessa ilman, että mestaruus ratkaistaan, mestaruus ratkaistaan pelaamalla edellä kuvattu Armageddon-peli.
10 § Palkinnot
Palkinnot kolmelle parhaalle. SM-mitalein palkitaan lisäksi kolme naista, kolme parasta nuorta (syntynyt v. 2004 tai myöhemmin), kolme parasta veteraania (syntynyt v. 1974 tai aiemmin) ja kolme parasta senioria (syntynyt v. 1959 tai aiemmin). Myös yksi tai useampi seloryhmäpalkinto.
11 § Tietosuoja
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 2016/679 (yleinen tietosuoja-asetus) takia toteamme seuraavaa: Kilpailutoimikunta käsittelee pelaajien henkilötietoja kilpailutapahtumien pohjalta ja tuottaa näiden perusteella kilpailutulokset. Kilpailutulokset julkaistaan. Shakkiliitto käyttää pääasiallisena kilpailuohjelmistona Swiss-Manager -nimistä ohjelmistoa, jolla tulokset välitetään internetissä www.chess-results.com-tulossivustolle, selolaskentaan sekä Fiden elolaskentaan. Tuloksia ja niistä muodostettuja tilastoja voidaan toimittaa julkaistavaksi myös muilla verkkosivuilla, teksti-tv:ssä, televisiossa, sanoma- ja aikakauslehdissä, sosiaalisessa mediassa sekä liiton hallinnoimissa video- ja valokuvagallerioissa. Kilpailujen yhteydessä osallistujia voidaan kuvata ja videoida. Näitä kuvia ja videoita voidaan julkaista.
Kilpailun tulospalvelu löytyy Chess-Resultsista.
Kilpailutoimikunta vastaa mahdollisiin kysymyksiin mielellään.
Yhteystiedot:
- Paritukseen, tuloksiin ja tuomarointiin liittyvät kysymykset: Eetu Tiiva, 0409357959
- Kilpailun järjestelyihin liittyvät kysymykset ja ilmoitukset: Lauri Hagelberg, 0408346914