Nuoriso
Kerho tarjoaa lapsille, nuorille ja vasta-alkajille ohjausta ja opetusta keskiviikkoisin klo 17-17.45.
Lahden Shakki r.y. (LahS) on ainoa Lahden alueella toimiva virallinen shakkiseura. Se kokoontuu keskiviikkoisin klo 17.00-21.30 Lahden Seudun Diabeetikot ry:n D-klubilla, osoitteessa Karjalankatu 16. Nuorten ja vasta-alkajien koulutusta ja ohjausta klo 17-17.45, jonka jälkeen voi jäädä pelaamaan tai osallistua kilpailuihin, joihin on ilmoittauduttava klo 18 mennessä. Koulutuksesta vastaa shakin mestariehdokas Markku Sipilä. Uudet pelaajat ja vasta-alkajat ovat tervetulleita mukaan tai tutustumaan toimintaan. Myös muita koulutustilaisuuksia järjestetään.
- Nuorisojaosto: Lauri Hagelberg 040-8346914 lauri.hagelberg@lahdenshakki.net
- Puheenjohtaja: Lauri Komulainen laurikomu@outlook.com
- Shakin opetussivusto Avainsiirto
Shakki
Shakki on kaikkialla maailmassa tunnettu ikivanha lautapeli – onnesta riippumaton strategia- ja älypeli, jonka alkeiden hallitsemisen voisi katsoa kuuluvan yleissivistykseen. Sen säännöt ovat yksinkertaiset, selkeät ja helposti opittavissa, mutta täydellisesti sitä eivät hallitse vielä tietokoneetkaan. Vanhan intialaisen sananlaskun mukaan se on kuin valtameri, josta hyttynen voi juoda ja norsu hukkua.
Kilpashakissa vaaditaan mm. keskittymis- ja päätöksentekokykyä, itsenäistä luovaa ajattelua, tosiasioiden kunnioittamista, sitkeää valmentautumista sekä häviöiden sietokykyä. Kuulostaa ehkä vaikealta, mutta alkuun pääsee helposti ja sitä paitsi harrastajien mielestä se on valtavan hauskaa ja mielenkiintoista. Se on oma maailmansa, kuten musiikki tai kuvataide niistä kiinnostuneille. Se on kuitenkin myös urheilullinen kilpailulaji, jossa pääpaino on henkisillä kyvyillä ja kantilla. Suomen Dhakkiliitto on Suomen Liikunta ja Urheilu-järjestön perustajajäseniä ja sitoutunut sen dopingvastaiseen työhön ja eettisiin arvoihin. Shakkiturnauksissa vaaditaan sääntöjen kunnioittamista ja asiallista käytöstä. Pikashakissa ja aikapulatilanteissa tarvitaan reaktionopeuttakin, mutta tärkeintä on kuitenkin harkintaan perustuva arviointi-ja suunnittelukyky sekä hermojen hallinta.
Shakkia voi pelata kotona kevyenä ajanvietteenä, omassa kerhossa, kilpapelaajana kansallisissa tai kansainvälisissä kilpailuissa tai huipulla jopa ammattilaisena. Kilpailijoiden ikä vaihtelee alle kymmenvuotiaista yli 80 vuoteen. Eri nuorten ikäluokilla ja senioreilla on myös omia kilpailuja. Shakki tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kiintoisaan ja henkistä vireyttä ylläpitävään harrastukseen, jossa ikä, sukupuoli, kansallisuus tai vammaisuus eivät aseta rajoituksia. Kannattaa kuitenkin pitää huoli siitä, ettei kiehtova harrastus muodostu ainoaksi asiaksi elämässä – opiskelu- ja työasiat, perhe ja ihmissuhteet ovat toki tärkeämpiä. Pelien aikana on saatava keskittyä hiljaisuudessa, mutta yhteiset tuokiot ennen pelejä ja varsinkin niiden jälkeen kertovat shakkiyhteisön voimakkaasta yhteenkuuluvuuden tunteesta. Maailman Shakkiliiton (FIDE) tunnuslause Gens una sumus ei ole pelkkä korulause. Aivotutkijat sanovat, että aivot kaipaavat käyttöä ja kohtuullista rasitusta kehittyäkseen ja pysyäkseen kunnossa. Jonkinlainen liikunnanharrastus shakin ohessa sekä monipuolisuus itsensä kehittämisessä on kuitenkin nuorille erittäin suositeltavaa.
Shakin tärkeinpiä muotoja ovat maksimissaan 3-6 tuntia kestävien normaalipelien lisäksi pikashakki 5+5 min. ajoin, nopea shakki (15+15 tai 30+30 min.), kirjeshakki ja taideshakiksikin kutsuttu tehtäväshakki (tehtävien laatiminen ja ratkaiseminen). Nykyisin pelataan myös paljon tietokonetta vastaan tai toisten kanssa internetin välityksellä.
Suomen shakkiliitto: www.shakkiliitto.fi
Netti on täynnä shakkiaiheista tietoutta, tässä esimerkiksi youtube-video pelin avauksesta:
{loadposition video_avaukset}
Moi!
Mainostamme myös Shakkilinnan avainsiirtosivustoa ja jotkut lastenkerholaisemme käyvät siellä harjoittelemassa.
Moikka!
Poikani on kiinnostunut shakista, mutta valitettavasti keskiviikkoisin hänellä on toinen harrastus. Onko opetus ainoastaan silloin?
Joo valitettavasti kerhomme ohjaus on vain keskiviikkoisin.
YouTubesta löytyy kyllä hyvää suomenkielistäkin opiskelumateriaalia esim. Shakkilinna: https://www.youtube.com/channel/UCQebUVNmlXQ-P9nOxj5KFTw tai Saulin Shakki: https://www.youtube.com/channel/UC6GVj5A5hJqojv2bpN18VJg
Moikka!
Onko kerhoon osallistumiseen ikärajaa ja onko se maksullista?
Poikani 8v. haluaisi mahdollisesti osallistua. Toinen harrastus on ke 17.30 asti. Voiko sen jälkeen liittyä mukaan?
Hei MP, pahoittelut 6kk vastausajasta. Kerhoiltojen ohjelma alkaa n. klo 18 eli hyvin kerkeää mukaan. Alle 15-v. saavat pelata maksutta.